INS TORREDEMBARRA

Matemàtiques

Construcció del Fractal “Triangle de Sierpinski”

(placeholder)
(placeholder)

Dia internacional de número Pi

Durant aquesta setmana s'han portat a terme diferents activitats a algunes classes de matemàtiques al voltant del famós nombre pi.


El 14 de març, es celebra en molts llocs el Dia de PI, invenció americana reconeguda oficialment pel Congrès de Estats Units i motivada per aquesta data, que en la forma americana s' escriu 3/14, i coincideix amb l'expressió de l' aproximació de pi, 3,14. Curiosament,

el progressiu coneixemement de la llista dels decimals de pi: π = 3,1415926535897932384626433… és un fidel testimoni del desenvolupament matemàtic al larg de la història i això és el que hem pretès que l'alumnat hagi interioritzat en les diferents activitats que s'han dut a terme.


Cal observar que l'anterior Dia de Pi va ser el 3/14/15 (4 decimals!) però que aquest dillums ha estat 3/14/16 que és una molt bona aproximació.


Tot i que ells ho celebren menjant pastissos ja que en anglès americà "pastís" és 'pie'  i pronunciat 'pai' igual que es pronuncia «pi».

Nosaltres no hem menjat pastissos per celebrar-ho però hem pogut demostrar experimentalment que el nombre pi, el número real més emblemátic de la tribu dels números irracionals neix d'una proporció geomètrica senzilla i milenaria: és la raó constant, L/D= π, entre lalongitud L de qualsevol circumfèrencia i el seu diàmetre.


L'altra característica que fa de pi un nombre màgic és la seva infinitud. És un nombre irracional la qual cosa significa que té un nombre il.limitat de xifres  decimals que no segueixen cap ordre ni cap seqüència lògica i aquesta propietat també l'hem volgut reflexar en aquestes activitats on hem pogut escriure més d'un centenar de les seves xifres decimals enroscant-les, per que hi capiguèssin millor, en una espiral de colors en el pati del nostre centre.

(placeholder)

Treball d'estiu. Activitats de recuperació. Curs 2016/17

(placeholder)

Treball d'estiu. Activitats de consolidació. Curs 2016/17